În ultimele două articole despre adaptarea corpului la factorii externi care ne pot afecta performanța am vorbit despre căldură și altitudine. Articolul de astăzi este despre umiditate.
Oricine a alergat într-un mediu cu umiditate mare vă poate spune că aceasta face ca totul să se simtă mai greu, și există un adevăr în acest sens. Acest lucru se datorează faptului că umiditatea împiedică modul principal al corpului de a scăpa de căldură prin răcire prin evaporare. Căldura și umiditatea se deplasează de-a lungul unui gradient din zone de concentrație ridicată în zone de concentrație mai mică. În ceea ce privește căldura, corpului îi este mai ușor să se răcească atunci când temperatura exterioară este mai mică decât temperatura corpului, acest lucru este valabil și pentru transpirație.
Pentru ca răcirea prin evaporare să funcționeze, trebuie să existe 'loc' pentru ca acest lucru să se întâmple, 'loc' pentru ca umezeala să se deplaseze de pe piele și în aer, luând căldură împreună cu ea din corp. Într-un mediu cu umiditate mărită, capacitatea ta de a utiliza răcirea prin evaporare fie din transpirație, fie din altă apă (din topirea gheții sau din apa în care te-ai scufundat), este încetinită mult.
Deci, umiditatea nu numai că face ca totul să se simtă mai greu, ci face totul mai greu. Acest lucru i-a determinat pe unii alergători să creadă că este important să se aclimatizeze la tipul de căldură la care ar putea fi expuși în ziua competiției (căldură umedă vs uscată).
Cu toate acestea, există îngrijorarea că adaptarea la căldura umedă (prin saună umedă, etc.) ar putea de fapt să reducă eficiența procesului de transpirație, deoarece nu este la fel de util în aceste medii. Din acest motiv, cea mai bună strategie este aclimatizarea tradițională la căldură cu opțiunea de a adăuga sesiuni suplimentare de antrenament într-un mediu umed, în primul rând pentru a construi o anumită toleranță la acesta.
Dacă participi la o competiție într-o zonă cu un climat tropical cum ar fi Madeira Ultra Trail sau Transvulcania sunt destul de mici șansele să te poți antrena în condiții specifice. Cel mai bun plan e să ajungi în zona competiției cu cel puțin 7 zile înainte ca să ai timpul necesar pentru mici adaptări în a tolera mai bine condițiile din ziua cursei.
Comments