top of page

Factori care afectează pulsul în alergare

Actualizată în: 21 iul. 2021


Antrenamentele bazate pe zonele de puls sunt foarte eficiente atât timp cât condițiile de alergare sunt perfecte. Dar, mai ales în alergare montană, pulsul poate fi afectat de anumiți factori precum:

1. Temperatura corpului: cu cât temperatura corpului crește cu atât crește și ritmul cardiac.

2. Cofeina sau energizantele: oricând consumi cofeină pulsul îți va crește, indiferent de sursa acesteia.

3. Andrenalina sau stresul: O cursă sigur îți provoacă anumite sentimente, asta îți poate afecta pulsul. De asemenea, frustrarea, nervii sau anxietatea pot fi factori din cauza cărora pulsul este mai crescut.

4. Hidratarea: Odată ce începi să te deshidratezi pulsul îți crește chiar dacă nu crește și temperatura corpului. Cum volumul de sânge scade, inima trebuie să bată mai tare ca să livreze același volum de oxigen pe minut.

5. Diferența de nivel: Majoritatea alergătorilor se antrenează pe suprafețe mai plate și în zone cu altitudine mai mică decât în concursuri, iar asta poate fi o provocare pentru mulți. Pulsul și rata de respirație crește la altitudini mai mari deoarece aerul devine mai rarefiat, astfel trebuie să respiri mai mult pentru cantitatea de oxigen de care ai nevoie.

6. Oboseala: Atunci când ești obosit de obicei pulsul îți scade și chiar dacă încerci să mărești intensitatea va fi foarte greu să crești HR deoarece corpul nu mai are energia necesară pentru a te activa.


Din cauza acestor factori datele oferite de centura de puls sau de senzorul ceasului pot fluctua destul de mult. În acest caz informațiile obținute nu sunt 100% relevante, iar cel mai eficient mod de a ne măsura intensitatea e să o facem în funcție de efortul resimțit.

În tabelul următor am prezentat principalele tipuri de antrenament și efortul resimțit la fiecare din ele.
Surse: Training Essentials for Ultrarunning(Jason Koop & Jim Rutberg), Science of Running(Chris Nappier)441 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Alătură-te comunității!
Fii primul care are acces la cele mai noi informații!
Află cum să devii un alergător mai bun, mai complet și mai sănătos din surse sigure.

IMG_7767.jpg
bottom of page