top of page
Poza scriitoruluiAlin Cîrdei

Folosirea antiinflamatoarelor de către alergători

Actualizată în: 14 mar. 2022

Majoritatea alergătorilor amatori sunt obișnuiți să folosească anumite medicamente antiinflamatoare la un moment dat. Unii le folosesc atunci când se accidentează sau pentru a reduce durerea musculară și febra după o cursă sau un antrenament intens. Dar sunt și persoane care le folosesc aproape zilnic, pentru a "scăpa" de unele dureri.


Analgezicele se găsesc într-o varietate de forme și includ paracetamol, AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene) sau opțiuni foarte puternice, cum ar fi opiaceul sau morfina.


Recent, au existat o mulțime de întrebări cu privire la consumul analgezicelor; de la cei care trebuie să fie atenți la regulile anti-doping, la cei care se tem că mascarea durerii poate duce de fapt la accidentări suplimentare.


Cum stă treaba cu alergarea și consumul de analgezice? Pot face mai mult rău decât bine?


Ceea ce iei și când iei depinde probabil de mai multe lucruri; tipul de durere, preferința personală și potențiala interacțiune cu alte medicamente sau afecțiuni medicale.


În cele mai multe cazuri, dacă este vorba de ceva non-inflamator, cum ar fi o durere de cap, cel mai probabil o să iei un paracetamol. Pentru o leziune care provoacă inflamație, este mult mai probabil să optezi pentru AINS. Acestea includ cel mai frecvent ibuprofen, diclofenac, aspirină sau naproxen. Pentru dureri sau leziuni severe, în unele cazuri ți se poate prescrie un analgezic foarte puternic, cum ar fi morfina, fentanilul sau oxicodona.


În orice caz, este important să respecți indicațiile, dozajul și frecvența recomandată. Toate vin cu efecte secundare și potențiale pericole pentru sănătate dacă sunt luate în exces sau în situații greșite.


Multe persoane iau AINS ca o formă de precauție împotriva durerii musculare, în special după curse sau sesiuni de antrenament intense. Cu toate acestea, un studiu realizat în 2015 (Da Silva et al), a analizat efectele utilizării AINS asupra alergătorilor de sex masculin pe distanțe lungi, în special efectul potențial asupra leziunilor musculare, durerii și performanței generale. A fost un studiu clinic de control randomizat, folosind ibuprofen.

Studiul a concluzionat că ibuprofenul nu reduce efectul leziunilor musculare sau al durerii în timpul performanței și, mai important, nu au existat dovezi semnificative pentru utilizarea regulată a ibuprofenului ca măsură preventivă sau ca mijloc de îmbunătățire a performanței la alergătorii de anduranță.


Un alt lucru de luat în considerare este că exercițiile fizice intense, inclusiv alergarea pe distanțe lungi, pot duce la deteriorarea celulelor musculare scheletice. Acest proces este cunoscut sub numele de rabdomioliză exercțională. În majoritatea cazurilor, această leziune musculară se va regenera natural fără probleme suplimentare.


Totuși, atunci când daunele sunt severe, există o eliberare de proteine musculare în sânge. Una dintre aceste proteine, mioglobina, în concentrații mari și în anumite condiții, cum ar fi deshidratarea și stresul termic, se poate deplasa rapid în rinichi, ducând la insuficiență renală acută. Acest lucru nu trebuie neapărat să te sperie. Știm că alergarea unui ultra provoacă un stres fizic imens organismului și chiar și atunci când condițiile de alergare sunt dificile, incidența reală a insuficienței renale acute este relativ scăzută.


Studiile au arătat că, la acei alergători care dezvoltă insuficiență renală acută, o mare parte din ei a luat analgezice, au avut o infecție virală sau bacteriană sau o afecțiune preexistentă. Astfel, cazurile de insuficiență renală acută la alergătorii pe distanțe lungi sunt generate de mai mulți factori (stres termic, deshidratare, miopatie latentă, antiinflamatoare nesteroidiene sau alte medicamente/analgezice și infecție virală/bacteriană) care, într-o anumită combinație, pot duce la insuficiență renală acută.


În timp ce pare că aceste cazuri sunt rare, rabdomioliza și insuficiența renală par să crească în mod disproporționat pe scena alergării montane. Acest lucru se datorează cel mai probabil stresului extrem pe care alergarea montană de lungă distanță îl poate pune pe corp, combinat cu administrarea de analgezice în timpul cursei ca mijloc de reducere a inflamației inevitabile.


Lucruri de care ar trebui să ții cont:


1. În timpul unei curse, dacă produci persistent urină de culoare foarte închisă, ai dificultate în a urina, devii balonat și începi să simți dureri în zona lombară poate fii un semn că ai nevoie de ajutor. Acest lucru indică faptul că rinichii sunt sub presiune și sunt în stadiul incipient de insuficiență renală acută.


2. Evită să participi la competiții după o infecție virală sau bacteriană. Dacă nu te-ai recuperat suficient, îți pui corpul sub stres suplimentar, care ar putea fi un precursor al dezvoltării insuficienței renale acute.


3. Unul dintre biomarkerii cheie care pot fi măsurați pentru a analiza inflamația și leziunile musculare după cursele de anduranță este CPK sau creatinfosfokinaza. Nivelul acestei enzime va fi ridicat, în special după evenimente de intensitate mare sau foarte lungi. După cum am văzut mai sus, rabdomioliza indusă de exerciții fizice nu este periculoasă în sine și este puțin probabil ca aceasta să progreseze spre insuficiență renală acută, cu excepția cazului în care există factori suplimentari care pot contribui la "combinația perfectă". Unul dintre acești factori este timpul de recuperare insuficient după o cursă de anduranță anterioară. Dacă nu îți oferi suficient timp pentru a te recupera, nivelul CPK va fi în continuare ridicat. Dacă combini acest lucru cu utilizarea oricăror analgezice, dar în special AINS, în condiții în care căldura și deshidratarea sunt factori semnificativi, riscul crește substanțial.


Probabil, ca alergător amator, nu te va interesa să analizezi nivelul de creatinfosfokinază. Dar, dacă ai avut cel puțin o dată simptomele de la punctul 1 ar fi bine să urmărești și asta la următoarele analize de sânge.


Deși poate părea o idee bună să iei antiinflamatorii înainte sau în timpul unui ultra, riscul relativ de a dezvolta o condiție care îți poate pune viața în pericol este mai mare. Șansele de insuficiență renală acută sunt mult mai mari într-un ultramaraton, mai ales atunci când analgezicele sunt combinate cu alți factori asociați pe care i-am enumerat mai sus.


Mai nou, organizatorii UTMB vor interzice utilizarea analgezicelor înainte cu 24 de ore și în timpul tuturor curselor din cadrul evenimentului. Interdicția include toate antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS). Anunțul a fost făcut după ce programul de sănătate Quartz a efectuat pentru prima dată în acest an teste, iar probele a trei dintre cei 30 de sportivi testați conțineau AINS.


Organizatorii nu au descalificat sportivii, deoarece regulile au fost puse în aplicare abia în acest an. S-a considerat ca fiind prima lor încălcare și a existat o presupusă lipsă de cunoaștere a noilor reglementări. Începând de anul viitor toate cursele vor folosi programul Quartz Event și orice sportivi care vor fi testați pozitiv cu AINS vor fi descalificați automat.


Mulți alergători au criticat aceste măsuri și au declarat că se merge prea departe. Unele reguli sunt chiar interpretabile. Sportivii doresc reguli clare și coerente. Ei vor să știe că există condiții de concurență echitabile și integritate în spatele rezultatelor finale. Marea majoritate a ultramaratoniștilor sunt oameni curați, cinstiți și muncitori.

Aceste măsuri par discriminatorii pentru sportivii cu afecțiuni medicale speciale, care prevăd folosirea analgezicelor în mod obișnuit. Chiar dacă întrerupi tratamentul cu 24 de ore înainte de cursă, cum spune regulamentul UTMB, testul va ieși tot pozitiv pentru că substanța activă rămâne în corp mai mult de atât.

Totuși, va fi imposibil ca fiecare persoană să fie testată, iar consumul de AINS nu va putea fi controlat decât la alergătorii din front-pack.


Dacă ai luat în mod normal antiinflamtorii în cursele pe care le-ai alergat ar fi bine să iei în considerare și riscurile la care te expui. Cel mai bine ar fi să eviți AINS, chiar dacă simți că te ajută în acel moment.


Vor fii multe discuții pe acest subiect în perioada următoare, și este posibil ca și alte curse să introducă măsuri de genul ăsta în viitorul apropiat. Sunt curios cum vor evolua lucrurile și care va fi reacția alergătorilor la aceste măsuri. Tu ce părere ai despre aceste reguli?


Dacă vrei să știi mai multe despre substanțele interzise în sport găsești totul la WADA(agenția mondială anti-doping).






Surse:

https://runningmagazine.ca/, https://run-ultra.com/, Training Essentials for Ultra Running(Jason Koop & Kim Rutberg)
1.091 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Alătură-te comunității!
Fii primul care are acces la cele mai noi informații!
Află cum să devii un alergător mai bun, mai complet și mai sănătos din surse sigure.

IMG_7767.jpg
bottom of page