Evident, nivelul tău de pregătire va fi cel mai important atunci când alergi la o competiție. Dacă vrei rezultate bune antrenamentele specifice sunt cruciale.
Dacă participi la o competiție de alergare montană la altitudine mare cu diferență de nivel notabilă atunci planul tău de antrenament ar trebui să conțină alergări pe munte, cât mai apropiate de specificul cursei.
Dar, pe lângă asta, cred că trebuie să ții cont de anumite lucruri dacă vrei să fii cât mai aproape de rezultatul pe care îl dorești.
Poți să te simți mai în formă ca niciodată, să te simți bine și să fii încrezător că totul va fi perfect, dar uneori totul se poate dărâma din cauza unor mici lucruri la care nu le-ai acordat atenție.
Dacă vrei ca ziua cursei tale să decurgă perfect îți recomand să ții cont de următoarele lucruri:
1. Dormi bine, în special în cele două nopți dinainte cursei. Mai ales dacă participi la o competiție de ultra, odihna din zilele premergătoare cursei este crucială.
2. Relaxează-te și întâlnește-te cu prietenii/ familia, pentru a uita de emoții. Nu folosi timpul de relaxare și odihnă pentru a petrece. Odihnește-te!
3. În săptămâna dinainte cursei încearcă să ieși la câteva alergări ușoare(scurte), pentru a-ți menține picioarele destinse. Nu înghesui în ultimul ceas sesiuni lungi sau intense de antrenament.
4. Calculează-ți caloriile necesare în funcție de cât timp estimezi că o să petreci alergând.
5. Fă-ți un plan clar cu ce, când și cât o să mănânci în timpul cursei.
6. Studiază traseul competiției în cel mai mic detaliu, dacă folosești un ceas încarcă track-ul pe el să nu ai surprize pe traseu.
7. Pregătește-ți echipamentul necesar, verifică toate cerințele organizatorului și ține cont de regulament. În special pentru cursele de ultramaraton, pregătește-ți o mini-trusă de prim ajutor cu lucrurile esențiale. Ai putea oricând să ai nevoie de ea.
8. Nu-ți cumpăra încălțăminte nouă pentru ziua cursei. Aleargă cu pantofii în care te-ai antrenat și știi sigur că nu îți fac probleme.
8. Verifică prognoza meteo. Chiar dacă e soare și frumos, mai ales la munte, pot apărea schimbări ale vremii. Ține cont de asta și ia-ți la tine echipament suplimentar în caz că o să ai nevoie în dimineața cursei.
9. În ultimele 2 zile încearcă să te odihnești cât mai mult și să petreci cât mai puțin timp în picioare.
10. Cu o zi înainte de concurs hidratează-te din plin pe tot parcursul zilei și consumă carbohidrați cu eliberare lentă pentru a stoca glicogen în mușchi. Nu încerca alimente, băuturi sau suplimente noi. Mănâncă ceea ce mănânci de obicei înainte de curse.
11. Nu alerga la un alt concurs cu cel puțin 2 săptămâni înainte dacă vrei să fii eficient și să ai un rezultat bun.
12. Nu încerca sporturi noi. Dacă nu ai mai mers la sală de 3 luni nu e momentul potrivit pentru o sesiune de forță.
13. Nu te gândi că nu ești destul de pregătit și că ai sărit peste unele sesiuni de antrenament, acest lucru te va demotiva.
14. Dacă e un drum lung, nu te porni spre locația evenimentului în ziua în care are loc sau în noaptea dinainte. Fă-ți programul în așa fel încât să ajungi acolo măcar cu o zi înainte.
Comments