top of page
Testare cardiometabolică VO2Max- VO2Master

TESTARE CARDIOMETABOLICÄ‚

​

VOâ‚‚Max se referă la cantitatea maximă de oxigen pe care corpul tău o poate absorbi È™i utiliza în timpul exerciÈ›iilor fizice.

​

Volumul de oxigen este măsurat în mililitri de oxigen pe kilogram corporal pe minut (mL/kg/min). Dacă VOâ‚‚Max-ul tău este de 45 asta înseamnă că inhalezi 45mL de oxigen pe fiecare kilogram de masă corporală pe minut.

​

Acesta este în general considerat cel mai bun indicator al capacității cardiovasculare È™i al rezistenÈ›ei aerobe. Cu cât o persoană poate folosi mai mult oxigen în timpul exerciÈ›iilor de intensitate, cu atât o persoană poate produce mai multă energie. Acest test este considerat standardul de aur pentru determinarea capacității cardio-respiratorii deoarece muÈ™chii au nevoie de oxigen pentru exerciÈ›ii aerobice prelungite, iar inima trebuie să pompeze cantități adecvate de sânge prin circulaÈ›ie pentru a satisface cerinÈ›ele exerciÈ›iilor aerobe.

 

Cu cât VOâ‚‚Max este mai mare, cu atât corpul tău poate consuma mai mult oxigen È™i cu atât corpul tău poate folosi mai eficient acel oxigen pentru a genera cantitatea maximă de energie sub formă de ATP.

​

 

​

Ce este un test cardiometabolic?

​

Un test cardiometabolic este un test de efort incremental efectuat pe o bandă de alergare sau bicicletă în timp ce eÈ™ti conectat la un dispozitiv capabil să analizeze aerul inspirat È™i expirat. Testul oferă date despre cantitatea de oxigen pe care o utilizezi în timpul efortului È™i determină cantitatea maximă de oxigen pe care îl poÈ›i consuma în timpul exerciÈ›iului.

 

Testul se începe la o intensitate redusă È™i se creÈ™te treptat efortul până ajungi la epuizare. 

Pe parcursul testului sunt înregistrate date despre consumul de oxigen, ritmul cardiac, capacitatea de ventilaÈ›ie È™i consumul de energie.

Testare cardiometabolica- Alin Cirdei

Ce obții prin acest test?

​​​

 

        Viteză                                              VOâ‚‚Max                                     Ritm cardiac  

 

14,1                   48                  178

     km/h                                                   mL/kg/min                                           bpm     

​

             VentilaÈ›ie                        Volum de aer inspirat/expirat          Frecvență respiratorie     

      

      110                   2.1                   65       

     L/min                                                          L                                                          bpm       

1. Un raport metabolic complet care conÈ›ine rata metabolică/consumul de energie în diferite zone de efort. Astfel vei È™tii cu aproximaÈ›ie câte calorii consumi în repaus, în efort, dar È™i care este principala sursă de energie pentru anumite tipuri de antrenamente- adică vei È™tii cu aproximaÈ›ie câte grăsimi È™i câÈ›i carbohidraÈ›i consumi la un anumit efort pe baza pragurilor ventilatorii.

 Rata metabolică de bază           Calorii active            Substrat utilizat     

            kcal/zi                                     kcal/zi                       %cho / %grăsimi

2. Volumul maxim de oxigen folosit (VOâ‚‚Max- mL/kg/min)

 

3. Rata de ventilație (L/min)

​

​4. Frecvența respiratorie (respirații/min)

​

5. Frecvența cardiacă maximă/Puls maxim (bpm)

​

​6. Stabilirea pragurilor ventilatorii VT1(Fatmax) È™i VT2(Anaerob). Pragul VT1 indică trecerea la efort aerob È™i este punctul în care organismul arde în mod eficient grăsimi ca È™i combustibil(aproximativ 50/50 grăsimi/carbohidraÈ›i). Pragul VT2 indică punctul în care glucoza devine principala sursă de combustibil, iar antrenamentul devine anaerob.  VT2 este punctul până la care poÈ›i susÈ›ine efortul maxim fără a atinge pragul de lactat LT2 È™i a acumula acid lactic peste cantitatea la care poate fi procesat.​

​

7. Stabilirea exactă a zonelor de efort (puls/viteză) prin identificarea pragurilor ventilatorii VT1 È™i VT2 pentru a determina cu acurateÈ›e intensitățile optime la care ar trebui să te antrenezi. 

       Warm Up         Oxidarea grăsimilor         Anduranță            Efort susÈ›inut         Efort Maximal  

​

​

VT1                                                         VT2

​

8. Stabilirea numărului de calorii consumate în fiecare zonă de efort.

​

  

Toate aceste măsurători te pot ajuta să îÈ›i planifici È™i să îÈ›i monitorizezi antrenamentele mult mai exact dar să controlezi în acelaÈ™i timp È™i partea nutriÈ›ională pentru cele mai bune rezultate. 

​

Cât durează testul?

​

Durata testului variază în funcÈ›ie de nivelul fiecărui atlet. 

Un protocol normal de testare al VOâ‚‚Max are de obicei o durată cuprinsă între 8 È™i 12 minute dar un test cardiometabolic complet poate ajunge chiar È™i la 40-60 de minute la atleÈ›ii experimentaÈ›i.  


Cu cât un alergător este mai antrenat, cu atât mai lung va fi testul incremental deoarece poate rezista la reprize de intensitate mai lungi È™i ajunge mai greu la efortul maximal. Un test mai lung ajută în identificarea mai exactă a pragurilor ventilatorii È™i poate fi folosit pentru a analiza modul în care organismul reacÈ›ionează în anumite zone de efort.

​

Fiecare testare este interpretată È™i analizată într-o È™edință ulterioară în care È›i se va explica cum poÈ›i să aplici în mod eficient datele obÈ›inute pentru a te antrena corect È™i eficient pentru următoarele tale obiective.

Cât costă o astfel de testare?

​

Prețul pentru o testare cardiometabolică este de 650 Ron.

​

Testare cardiometabolică + analiză lactat- 850 Ron

​

Testare cardiometabolică + analiză lactat + analiză saturație oxigen (SmO2)- 1000 Ron

​

Testare praguri de lactat- 350 Ron

​

Testare rată metabolică de bază- 250Ron

 

De ce să faci o astfel de testare?

 

Există mai multe motive pentru care  ai putea să iei în considerare un test de VOâ‚‚Max:

 

Pentru a măsura cu exactitate nivelul actual de fitness. 

VOâ‚‚Max este cantitatea maximă de oxigen pe care corpul tău o poate folosi în timpul exerciÈ›iilor fizice. Este un bun indicator al nivelului general de fitness È™i al capacității aerobe. CunoaÈ™terea VOâ‚‚Max-ului propriu  te poate ajuta să îÈ›i stabileÈ™ti obiective realiste de fitness È™i să îÈ›i urmăreÈ™ti progresul în timp.

 

Pentru a proiecta un program de antrenament mai eficient.  

Odată ce îÈ›i cunoÈ™ti VOâ‚‚Max-ul È™i zonele de efort, le poÈ›i utiliza pentru a crea un program de antrenament personalizat, care este adaptat nivelului È™i obiectivelor tale.  Acest lucru te poate ajuta să îÈ›i îmbunătățeÈ™ti  performanÈ›a È™i să îÈ›i atingi obiectivele mai rapid, în modul cel mai corect. 

 

 

Pentru a evalua eficacitatea programului tău de antrenament actual.

  Dacă urmezi un program de antrenament pentru o perioadă de timp, poÈ›i face un test VOâ‚‚Max pentru a vedea cum au evoluat anumiÈ›i parametri.  Acest lucru te poate ajuta să determini dacă programul tău de antrenament funcÈ›ionează È™i să faci ajustări pentru a obÈ›ine rezultatele dorite dacă este necesar.

 

Pentru a prezice viteza maximă sustenabilă de rulare pentru un anumit eveniment. 

VOâ‚‚Max poate fi folosit È™i pentru identificarea È™i setarea punctul la care poÈ›i susÈ›ine efortul maxim fără a atinge pragul de lactat (Maximal Lactate Steady State). Astfel îÈ›i poÈ›i seta o strategie de cursă care să te ajute să performezi la capacitatea maximă actuală.

Cum trebuie să te pregătești pentru protocolul de testare?​

​

Evită orice activitate fizică intensă în ultimele 24 de ore înainte de testare. Ar fi bine să ai cel puÈ›in 24-36 de ore de la ultimul antrenament ca să fii recuperat complet.

Evită consumul de cofeină È™i alcool pentru cel puÈ›in 12 ore înainte de testare.

Asigură
-te că ai cel puÈ›in 8 ore de somn È™i că vei fi odihnit în ziua testării.

Asigură
-te că ai un nivel de hidratare optim înainte de testare. PoÈ›i verifica asta simplu în funcÈ›ie de culoare urinei dimineață după trezire.

Încearcă să ai ultima masă cu cel puÈ›in 2 ore înainte de testare.

Evită să consumi foarte multe fibre È™i grăsimi, ca înainte de o cursă
 sau un antrenament intens.

Dacă ai simptome de răceală, dificultate de respiratie, nas înfundat, dureri de cap sau dureri în gât testul va fi reprogramat.

​

Trebuie să ai la tine echipament de schimb, pantofi de alergare, un prosop È™i apă.


Încearcă să ajungi cu 10 minute înainte de ora programării ca să pregătim tot ce e nevoie pentru test.

​

​

DoreÈ™ti să îÈ›i duci antrenamentele la un alt nivel?
Programează-te pentru o testare.

Alin Cîrdei

Tel: 0758381838

cirdei.alindorin@gmail.com

​

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook - White Circle
bottom of page