top of page
Testare cardiometabolică VO2Max- VO2Master

TESTARE CARDIOMETABOLICĂ

VO₂Max se referă la cantitatea maximă de oxigen pe care corpul tău o poate absorbi și utiliza în timpul exercițiilor fizice.

Volumul de oxigen este măsurat în mililitri de oxigen pe kilogram corporal pe minut (mL/kg/min). Dacă VO₂Max-ul tău este de 45 asta înseamnă că inhalezi 45mL de oxigen pe fiecare kilogram de masă corporală pe minut.

Acesta este în general considerat cel mai bun indicator al capacității cardiovasculare și al rezistenței aerobe. Cu cât o persoană poate folosi mai mult oxigen în timpul exercițiilor de intensitate, cu atât o persoană poate produce mai multă energie. Acest test este considerat standardul de aur pentru determinarea capacității cardio-respiratorii deoarece mușchii au nevoie de oxigen pentru exerciții aerobice prelungite, iar inima trebuie să pompeze cantități adecvate de sânge prin circulație pentru a satisface cerințele exercițiilor aerobe.

 

Cu cât VO₂Max este mai mare, cu atât corpul tău poate consuma mai mult oxigen și cu atât corpul tău poate folosi mai eficient acel oxigen pentru a genera cantitatea maximă de energie sub formă de ATP.

 

Ce este un test cardiometabolic?

Un test cardiometabolic este un test de efort incremental efectuat pe o bandă de alergare sau bicicletă în timp ce ești conectat la un dispozitiv capabil să analizeze aerul inspirat și expirat. Testul oferă date despre cantitatea de oxigen pe care o utilizezi în timpul efortului și determină cantitatea maximă de oxigen pe care îl poți consuma în timpul exercițiului.

 

Testul se începe la o intensitate redusă și se crește treptat efortul până ajungi la epuizare. 

Pe parcursul testului sunt înregistrate date despre consumul de oxigen, ritmul cardiac, capacitatea de ventilație și consumul de energie.

Testare cardiometabolica- Alin Cirdei

Ce obții prin acest test?

 

        Viteză                                              VO₂Max                                     Ritm cardiac  

 

14,1                   48                  178

     km/h                                                   mL/kg/min                                           bpm     

             Ventilație                        Volum de aer inspirat/expirat          Frecvență respiratorie     

      

      110                   2.1                   65       

     L/min                                                          L                                                          bpm       

1. Un raport metabolic complet care conține rata metabolică/consumul de energie în diferite zone de efort. Astfel vei știi cu aproximație câte calorii consumi în repaus, în efort, dar și care este principala sursă de energie pentru anumite tipuri de antrenamente- adică vei știi cu aproximație câte grăsimi și câți carbohidrați consumi la un anumit efort pe baza pragurilor ventilatorii.

 Rata metabolică de bază           Calorii active            Substrat utilizat     

            kcal/zi                                     kcal/zi                       %cho / %grăsimi

2. Volumul maxim de oxigen folosit (VO₂Max- mL/kg/min)

 

3. Rata de ventilație (L/min)

​4. Frecvența respiratorie (respirații/min)

5. Frecvența cardiacă maximă/Puls maxim (bpm)

​6. Stabilirea pragurilor ventilatorii VT1(Fatmax) și VT2(Anaerob). Pragul VT1 indică trecerea la efort aerob și este punctul în care organismul arde în mod eficient grăsimi ca și combustibil(aproximativ 50/50 grăsimi/carbohidrați). Pragul VT2 indică punctul în care glucoza devine principala sursă de combustibil, iar antrenamentul devine anaerob.  VT2 este punctul până la care poți susține efortul maxim fără a atinge pragul de lactat LT2 și a acumula acid lactic peste cantitatea la care poate fi procesat.​

7. Stabilirea exactă a zonelor de efort (puls/viteză) prin identificarea pragurilor ventilatorii VT1 și VT2 pentru a determina cu acuratețe intensitățile optime la care ar trebui să te antrenezi. 

       Warm Up         Oxidarea grăsimilor         Anduranță            Efort susținut         Efort Maximal  

VT1                                                         VT2

8. Stabilirea numărului de calorii consumate în fiecare zonă de efort.

  

Toate aceste măsurători te pot ajuta să îți planifici și să îți monitorizezi antrenamentele mult mai exact dar să controlezi în același timp și partea nutrițională pentru cele mai bune rezultate. 

Cât durează testul?

Durata testului variază în funcție de nivelul fiecărui atlet. 

Un protocol normal de testare al VO₂Max are de obicei o durată cuprinsă între 8 și 12 minute dar un test cardiometabolic complet poate ajunge chiar și la 40-60 de minute la atleții experimentați.  


Cu cât un alergător este mai antrenat, cu atât mai lung va fi testul incremental deoarece poate rezista la reprize de intensitate mai lungi și ajunge mai greu la efortul maximal. Un test mai lung ajută în identificarea mai exactă a pragurilor ventilatorii și poate fi folosit pentru a analiza modul în care organismul reacționează în anumite zone de efort.

Fiecare testare este interpretată și analizată într-o ședință ulterioară în care ți se va explica cum poți să aplici în mod eficient datele obținute pentru a te antrena corect și eficient pentru următoarele tale obiective.

Cât costă o astfel de testare?

Prețul pentru o testare cardiometabolică este de 650 Ron.

Testare cardiometabolică + analiză lactat- 850 Ron

Testare cardiometabolică + analiză lactat + analiză saturație oxigen (SmO2)- 1000 Ron

Testare praguri de lactat- 350 Ron

Testare rată metabolică de bază- 250Ron

 

De ce să faci o astfel de testare?

 

Există mai multe motive pentru care  ai putea să iei în considerare un test de VO₂Max:

 

Pentru a măsura cu exactitate nivelul actual de fitness. 

VO₂Max este cantitatea maximă de oxigen pe care corpul tău o poate folosi în timpul exercițiilor fizice. Este un bun indicator al nivelului general de fitness și al capacității aerobe. Cunoașterea VO₂Max-ului propriu  te poate ajuta să îți stabilești obiective realiste de fitness și să îți urmărești progresul în timp.

 

Pentru a proiecta un program de antrenament mai eficient.  

Odată ce îți cunoști VO₂Max-ul și zonele de efort, le poți utiliza pentru a crea un program de antrenament personalizat, care este adaptat nivelului și obiectivelor tale.  Acest lucru te poate ajuta să îți îmbunătățești  performanța și să îți atingi obiectivele mai rapid, în modul cel mai corect. 

 

 

Pentru a evalua eficacitatea programului tău de antrenament actual.

  Dacă urmezi un program de antrenament pentru o perioadă de timp, poți face un test VO₂Max pentru a vedea cum au evoluat anumiți parametri.  Acest lucru te poate ajuta să determini dacă programul tău de antrenament funcționează și să faci ajustări pentru a obține rezultatele dorite dacă este necesar.

 

Pentru a prezice viteza maximă sustenabilă de rulare pentru un anumit eveniment. 

VO₂Max poate fi folosit și pentru identificarea și setarea punctul la care poți susține efortul maxim fără a atinge pragul de lactat (Maximal Lactate Steady State). Astfel îți poți seta o strategie de cursă care să te ajute să performezi la capacitatea maximă actuală.

Cum trebuie să te pregătești pentru protocolul de testare?

Evită orice activitate fizică intensă în ultimele 24 de ore înainte de testare. Ar fi bine să ai cel puțin 24-36 de ore de la ultimul antrenament ca să fii recuperat complet.

Evită consumul de cofeină și alcool pentru cel puțin 12 ore înainte de testare.

Asigură
-te că ai cel puțin 8 ore de somn și că vei fi odihnit în ziua testării.

Asigură
-te că ai un nivel de hidratare optim înainte de testare. Poți verifica asta simplu în funcție de culoare urinei dimineață după trezire.

Încearcă să ai ultima masă cu cel puțin 2 ore înainte de testare.

Evită să consumi foarte multe fibre și grăsimi, ca înainte de o cursă
 sau un antrenament intens.

Dacă ai simptome de răceală, dificultate de respiratie, nas înfundat, dureri de cap sau dureri în gât testul va fi reprogramat.

Trebuie să ai la tine echipament de schimb, pantofi de alergare, un prosop și apă.


Încearcă să ajungi cu 10 minute înainte de ora programării ca să pregătim tot ce e nevoie pentru test.

Dorești să îți duci antrenamentele la un alt nivel?
Programează-te pentru o testare.

Alin Cîrdei

Tel: 0758381838

cirdei.alindorin@gmail.com

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook - White Circle
bottom of page