top of page

Tu știi ce conține suplimentul pe care îl consumi?

Nu cred că există persoane care să nu fi folosit cel puțin o dată un supliment nutrițional. Indiferent că este un supliment pentru performanță sportivă, pentru recuperare, sau pur și simplu pentru sănătatea generală, cu toții avem ceva prin casă.


În acest moment există zeci de mii de suplimente pe piață, iar în fiecare an se lansează cel puțin 1000 de produse noi.


Știai că 1 din 10 suplimente poate conține o substanță interzisă de WADA- Asociația Mondială Antidoping?


Se întâmplă foarte des ca etichetele produselor să mintă.

Și tot mai multe studii arată asta. Uneori există o cantitate prea mare sau prea mică a unui anumit ingredient sau se întâmplă ca produsul să nu conțină deloc acel ingredient. Prin testare s-au înregistrat diferențe de la 0,01% la 200% în ceea ce privește cantitatea unei anumite substanțe într-un produs. Într-un studiu publicat în Clinical Toxicology, Dr. Pieter Cohen, profesor la Harvard Medical School, și colegii săi cercetători au descoperit că niciunul dintre cele 24 de suplimente pe care le-au testat nu conținea cantitatea declarată de higenamină, unele având până la 200% mai mult și unul doar 0,01% din ceea ce scria pe etichetă. Higenamina este un stimulent cu proprietăți cardiovasculare recent interzis în sport de către Agenția Mondială Antidoping.


Am găsit în Clinical Toxicology și un alt studiu efectuat pentru a determina prezența și cantitatea de stimulente experimentale în suplimentele alimentare etichetate ca conținând deterenol, vândute în Statele Unite.

Au fost analizate 17 branduri de suplimente. Multe dintre ele au inclus mai mult de un stimulant interzis în același produs: 4 branduri din 17 au inclus 2 stimulanți, 2 din 17 au inclus 3 stimulanți iar 2 din 17 au inclus 4 stimulanți. Gama de cantități pe dimensiunea de servire recomandată a celor 9 stimulanți detectați a fost de 2,7 mg până la 17 mg de deterenol; 1,3 mg până la 20 mg de fenprometamină (Vonedrină); 5,7 mg până la 92 mg de beta-metilfeniletilamină (BMPEA); 18 mg până la 73 mg de octodrină; 18 mg până la 55 mg de oxilofrină; 48 mg de higenamină; 17 mg de 1,3-; 1,8 mg până la 6,6 mg de 1,3-dimetilbutilamină (1,3-DMBA); și 5,3 mg de 1,4-dimetilamilamină (1,4-DMAA).

Pe lângă asta, unele produse pot conține anumite componente farmaceutice, metale grele și alte toxine prezente din cauza procesului de producție necontrolat.



Suplimentele nutriționale au devenit o adevărată industrie și apar noi produse și branduri ca și ciupercile după ploaie. Acesta nu este neapărat un lucru rău, pentru că suntem într-o continuă dezvoltare. Dar, unele companii profită de anumite portițe legislative și pun pe piață produse netestate sau necertificate fără ca nimeni să îi tragă la răspundere.

Probabil vezi des pe anumite suplimente următoarea frază: “Aceste afirmații nu au fost evaluate de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente. Acest produs nu este destinat diagnosticării, tratării, vindecării sau prevenirii oricărei boli."

Cu alte cuvinte, o companie poate spune aproape orice îi place despre modul în care produsul lor dezvoltă musculatura, crește performanța sau ajută la recuperare pe ambalaj și în reclame, fără a fi nevoie să o susțină.


Așadar, cum poți alege un supliment cu ingrediente de calitate, verificat de către specialiști și aprobat pentru sportivi?


Din fericire există niște oameni care se ocupă de asta.


Unul dintre locurile în care puteți găsi o listă cu brandurile dar și cu suplimentele supuse la teste, verificate și aprobate este Informed Sport.


Informed Sport este un program global de testare și certificare pentru suplimente nutritive și sportive. Suplimentele sunt testate de laboratorul antidoping de clasă mondială LGC pentru contaminarea împotriva unei game largi de substanțe interzise în sport, folosind metode acreditate ISO 17025. Dacă găsești inscripția Informed Sport pe un anumit produs poți fi sigur că a trecut cele mai stricte teste. Informed Sport implementează un proces pas cu pas pentru a se asigura că are loc o verificare la cel mai înalt nivel a loturilor de produse înainte ca acel produs să primească o certificare. Odată ce a fost acordată o certificare, continuă să testeze mostre din loturi viitoare pentru a verifica dacă produsul a suferit modificări sau dacă există urme de substanțe interzise. Acest proces a fost dezvoltat pe parcursul a 55 de ani de expertiză în domeniul anti-doping în sport pentru a oferi furnizorilor și sportivilor încredere absolută în program.


Înființată în 2008, Informed Sport a certificat peste 3.000 de produse unice vândute în peste 127 de țări la nivel global. Laboratoarele lor se află în SUA și în Marea Britanie și testează peste 20.000 de probe pe an, acest număr fiind în continuă creștere. Fie că ești sportiv de elită sau sportiv amator, poți avea încredere că orice produs pe care îl găsești în lista Informed Sport este 100% sigur.


Site-ul este destul de simplu. Poți căuta după brand, după denumirea produsului sau pur și simplu după numărul lotului unui anumit produs.


Un alt loc unde poți să aflii dacă suplimentele pe care le folosești sunt testate și verificate și conțin ceea ce scrie și pe etichetă este NSF Sport. NSF Sport are, fără îndoială, cel mai riguros program de testare, evaluând produsele pentru a se asigura că nu conțin contaminanți și cele peste 270 de substanțe interzise de WADA, CIO și organele de conducere ale sportului.


Și aici poți căuta produse certificate după cuvinte cheie (adică numele produsului, numele companiei, numărul lotului, etc.); Poți sorta produsele după categorie, după scopul lui, după tip sau după brand.


Fie că folosești proteine, geluri, băuturi isotonice, mix-uri de recuperare, aminoacizi, vitamine, minerale, creatină sau orice alt tip de supliment pe aceste două site-uri poți verifica dacă produsele pe care le consumi sunt cu adevărat sigure și conțin ceea ce scrie și pe etichetă.


Dacă ai dubii în privința unui anumit produs și nu găsești nicăieri informații sau certificate de analiză ar fi mai bine să nu îl folosești și să îl schimbi cu un produs certificat cu adevărat.


Tu te-ai gândit vreodată că suplimentele pe care le consumi pot conține și alte substanțe sau total alte concentrații? Pe ce criterii ți-ai ales suplimentele până acum?





Surse:



375 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Alătură-te comunității!
Fii primul care are acces la cele mai noi informații!
Află cum să devii un alergător mai bun, mai complet și mai sănătos din surse sigure.

IMG_7767.jpg
bottom of page