top of page

Ce este acidul lactic?

Actualizată în: 14 mar. 2022


Dacă alergarea este una dintre prioritățile tale și vrei să devi un sportiv competitiv este important să știi că alături de nivelul VO2Max, analiza acidului lactic este unul dintre cele mai folositoare teste pentru alergătorii de anduranță. O astfel de analiză îți oferă date esențiale despre rezistența ta la efort și despre punctul la care apare oboseala musculară.


Ce este acidul lactic?

Acidul lactic este un produs secundar pe care corpul nostru îl produce ca o sursă suplimentară de energie. Când alergi, mușchii tăi necesită o mulțime de energie, iar corpul utilizează oxigenul ca sursă principală de energie (cunoscută sub numele de energie aerobă). Dar când antrenamentele sunt mai intense, corpul tău nu este întotdeauna capabil să producă suficientă energie doar prin oxigen, iar atunci apare acidul lactic.

Sportivii folosesc adesea pragul de lactat pentru a determina cum să se antreneze și ce ritm pot menține în timpul sporturilor de anduranță. Deoarece pragul de lactat poate fi crescut foarte mult odată cu antrenamentul, mulți sportivi și antrenori au conceput planuri de antrenament pentru a crește această valoare.​


Cunoașterea pragului lactic al corpului tău poate fi foarte benefică, mai ales ca sportiv de anduranță. Deși corpul tău poate răspunde la o activitate fizică intensă, nu poate prezice cât de mult sau cât timp ar trebui să genereze energie suplimentară pentru tine, așa că tinde să se suprasolicite până când se instalează oboseala.


Prin cunoașterea pragului de lactat, vei avea o bază pe care vei putea să îți planifici antrenamentele fără a-ți forța corpul până la epuizare.


De ce să te antrenezi la pragul acidului lactic?

Cu cât pragul lactat este mai sus, cu atât poți susține un efort mai mult timp, la o intensitate ridicată, fără ca mușchii să obosească, înainte să înceapă să se acumuleze acidul lactic. La sportivii de performanță pragul lactat se instalează la 80-90% din VO2max, în timp ce la persoanele normale acesta apare începând cu 50% din VO2max. Așadar, cu cât ești mai antrenat cu atât mai mult va crește intensitatea la care se produce acidul lactic.


Cum îți poți îmbunătăți pragul la care se produce acidului lactic?

Cel mai bun mod de a îmbunătăți utilizarea lactatului de către organism este să te antrenezi la pragul acidului lactic. Antrenamentul tău ar trebui să fie suficient de intens pentru a crește nivelul de lactat chiar înainte de punctul în care începe să crească.

Antrenamentele care te ajută să îți crești acest prag sunt antrenamentele de tip tempo. Antrenamentele de tip tempo te fac să alergi suficient de repede pentru a utiliza excesul de lactat în același ritm în care îl produce corpul tău, astfel lactatul nu se acumulează în sânge. Pentru a vedea în ce constă și cum ar trebui să fie un antrenament tempo ca să fie eficient accesează acest articol.


Cum se face analiza lactatului?

În anumite laboratoare specializate analiza lactatului se face în timpul testului de efort, pe banda de alergare sau pe bicicletă. Viteza este crescută la fiecare 3-5 minute, iar la finalul fiecărui interval ți se ia o mostră de sânge din deget și se analizează cu ajutorul unui dispozitiv special.




Surse:

trainingpeaks.com , Training Essentials for Ultrarunning(Jason Koop & Jim Rutberg), runnersconnect.net
3.249 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Alătură-te comunității!
Fii primul care are acces la cele mai noi informații!
Află cum să devii un alergător mai bun, mai complet și mai sănătos din surse sigure.

IMG_7767.jpg
bottom of page