top of page

6 semne care arată că durerea pe care o simți este o afecțiune a sistemului nervos.

Actualizată în: 14 mar. 2022

Majoritatea alergătorilor se confruntă într-un moment sau altul cu disconfort sau dureri într-o anumită zonă a picioarelor. Uneori este o provocare chiar și pentru medici să găsească sursa acelei dureri și să vină cu un diagnostic clar.


Piciorul este format din mai multe segmente, iar o durere în partea inferioară poate însemna o afecțiune la genunchi sau la șold. Mai mult, nervii care alimentează piciorul se întind de la cap până la degetele picioarelor, iar durerea poate fi cauzată de coloana vertebrală. În jur de 15% dintre alergătorii care au diferite dureri și merg la un medic au o problemă care pornește de la un nerv.


Aceasta e și problema cu care mă confrunt eu de ceva vreme și care m-a ținut departe de antrenamente mai bine de 3 luni deja. Nu orice durere trebuie asociată cu sistemul muscular și osos, iar aici eu am început cu stângul. Am stat mai mult de o lună fără să am un diagnostic, pur și simplu totul era perfect: fibra musculară 100% sănătoasă, tendonul în stare impecabilă și nici urmă de vreo leziune la nivel osos.


Durerea nervoasă este mult mai frecventă decât noi, ca alergători, putem realiza.

Ne supunem corpurile la eforturi foarte mari, mai ales în cursele de ultramaraton, și acumulăm uzură. Orice cădere, orice lovitură sau suprasolicitare a unui mușchi sau a unui tendon poate irita și nervii.


Ce este durerea nervoasă?

Durerea nervoasă sau durerea neurogenă poate apărea oricând un nerv este sensibilizat. În condiții normale, un nerv este destul de robust și asimptomatic atunci când este expus la presiune ușoară până la moderată și/sau întindere. Cu toate acestea, odată ce un nerv este iritat, acesta poate fi foarte sensibil la orice compresie, întindere sau modificări chimice (chiar și la proprii hormoni de stres interni). Acest lucru duce adesea la dureri nervoase.


Există, în general, două tipuri de sensibilizare nervoasă, sensibilizare mecanică și chimică:


1. Sensibilizarea mecanică

Acest lucru se întâmplă de fiecare dată când mișcarea normală și poziția nervului este restricționată. În timp ce acest lucru ar putea avea o origine serioasă (să zicem, de la un disc vertebral), marea majoritate a restricțiilor mecanice sunt mult mai subtile și legate de rigiditatea mușchilor, tendoanelor, articulațiilor și țesuturilor fasciale (conjunctive) din jur.

Mai mult, stresul mecanic poate implica suprasolicitarea unui nerv. În general, nervii sunt foarte mobili și rezistenți la întindere (și în condiții normale, au o lungime suficientă, astfel încât nu trebuie să se întindă efectiv). Astfel, orice forță (accidentală sau intenționată) care suprasolicită un mușchi, tendon sau articulație ar putea, de asemenea, să suprasolicite sau chiar să încordeze un nerv.


2. Sensibilizare chimică

Acest lucru se întâmplă de la un fel de substanțe chimice inflamatorii care vin în contact cu un nerv, eventual de la o leziune adiacentă unui nerv (cum ar fi un mușchi tensionat sau un os rupt).


Când și de ce apare durerea nervoasă?

Există alte două lucruri importante de remarcat despre această durere.


În primul rând, nervul poate crea durere oriunde de-a lungul lungimii sale. Probabil nu mulți alergători știu că o unitate nervoasă senzorială la nivelul piciorului are trei părți: nervul periferic (care la un bărbat înalt ar putea avea patru metri lungime), un interneuron minuscul în măduva spinării și nervul superior (care se află pe lungimea coloanei vertebrale până în creier). Ca atare, orice sensibilitate oriunde de-a lungul acelei unități senzoriale (sau motorii) poate provoca durere oriunde deasupra sau sub acel nerv! Deci, am putea lua în considerare că un gât rigid ar putea fi cauza unei dureri de picior, și chiar se întâmlă mult mai frecvent decât am putea noi realiza.


În al doilea rând, sensibilitatea nervilor este cumulativă. Deoarece un nerv se întinde pe toată lungimea corpului, există nenumărate zone în care nervul ar putea fi iritat. O analogie bună pentru acest lucru este un furtun de grădină: o singură sertizare mică în furtun nu poate duce la o diferență perceptibilă de debit. Dar două sau trei oriunde de-a lungul lungimii furtunului vor duce la o întrerupere majoră.

Nervul funcționează în același mod: sensibilitățile de-a lungul lungimii sale (la gât, la spate sau la pelvis) pot provoca o compresie ușoară la picior care duce la dureri severe.


Semnele care te pot ajuta să îți dai seama că ai o afecțiune la nivel nervos


1. Tratamentul convențional nu are efect asupra durerii.

Tratamentul convențional în tratarea accidentărilor include de multe ori și metoda RICE: odihnă, gheață, compresie, elevație. Acesta este tratamentul standard pentru leziuni acute dar se aplică și la unele afecțiuni cronice.

Fizioterapia include, de asemenea, întinderea și întărirea musculaturii. Pentru vindecarea mușchilor, tendoanelor sau oaselor, acest ciclu duce mereu la îmbunătățiri, atunci când este aplicat cu răbdare și progresiv.


Cu toate acestea, dacă durerea ta este neurogenă, atunci tratamentul convențional este extrem de rar eficient, din două motive:


Nu există leziuni ale țesuturilor moi (pentru repaus, gheață, întindere și întărire).

Nervul sensibil are nevoie de un tratament foarte specific (și adesea foarte blând).


Pe lângă asta, tratamentul ortopedic convențional poate chiar agrava situația. Întinderea agresivă, masajul, gheața și compresia ar putea înrăutăți durerea nervoasă prin suprasolicitarea, comprimarea sau iritarea unui nerv deja sensibil. Exact asta am făcut și eu.

De asemenea, repausul rareori îmbunătățește durerea nervoasă. Motivul este simplu: dacă există o restricție mecanică a nervului (fie în zona dureroasă, fie oriunde de-a lungul lungimii sale), odihna pasivă nu va elibera restricția și nu va restabili mișcarea. Durerea poate să scadă odată cu odihna, dar aproape întotdeauna se întoarce la reluarea alergării sau a altei activități.


2. Simptomele includ o durere surdă, furnicături sau amorțeală.

Durerea ortopedică este aproape întotdeauna legată de activitate, iar simptomele vor fi experimentate în timpul activității (cum ar fi alergarea, drumeția, mersul pe jos sau statul în picioare). Simptomele sunt destul de consistente, variind de la tensiune și rigiditate, până la o durere surdă sau durere acută.


În schimb, durerea nervoasă, care poate reproduce aceleași simptome, include adesea alte senzații anormale. Furnicăturile și amorțeala sunt simptome neurogenice clasice și rareori (dacă vreodată) apar dintr-o leziune ortopedică. Nervii pot reproduce, de asemenea, o durere surdă, tensiune, rigiditate sau senzații de înțepături. Ceea ce diferențează un nerv dureros de un mușchi sau un tendon este prezentat în continuare.


3. Durerea pe care o simți este extrem de variabilă și nu este direct proporțională cu nivelul sau volumul alergărilor.

Un alt semn al durerii neurogenice este inconsecvența comportamentului durerii. Durerea țesuturilor moi, atât acută cât și cronică, are un model previzibil:

  • Rigid și dureros la începutul unei activități (mai ales dimineața, după odihnă prelungită)

  • În general intensitatea durerii scade la activități ușoare după ce ești încălzit

  • La un moment dat se va agrava dacă mărești intensitatea și frecvența alergărilor

Acesta este modelul clasic pentru durerile musculare și ale tendoanelor, cum ar fi tendonul lui Ahile sau fasciita plantară.


Cu toate acestea, durerea nervoasă poate fi extrem de variabilă și dificil de prezis. O alergare ușoară de 30 de minute poate fi plăcută într-o zi, apoi într-o altă zi, aceeași alergare (pe același traseu și la același ritm) poate declanșa o durere insuportabilă. Sau, te poți simți bine la o alergare pe un traseu foarte tehnic și la o simplă plimbare în parc să simți dureri.

În plus, un alt semn distinctiv al durerii nervoase este locația variabilă. În timp ce o afecțiune de genul fasciitei plantare are simptome extrem de focale (adesea la baza călcâiului, în apropierea aspectului anterior/medial), durerea nervoasă poate varia mult în locație, adesea sărind de la capătul unui os sau a unei articulații până la celălalt capăt.


4. Este dificil sau nu este posibil să "simți" durerea.

Un alt semn distinctiv al majorității leziunilor ortopedice este capacitatea de a palpa zona exactă a țesutului sensibil. Din nou, la afecțiuni ale tendonului lui Ahile sau fasciită plantară, există aproape întotdeauna o zonă precisă de sensibilitate: zona afectată este ușor de identificat deoarece vei simți disconfort sau durere atunci când atingi sau masezi în acel loc.

Durerea nervoasă este adesea evazivă. Indiferent de cât de ascuțită, înțepătoare sau severă este intensitatea, este destul de greu să găsești sursa exactă a durerii. Poți palpa piciorul centimetru cu centimetru sau chiar să mergi la un terapeut și totuși nimeni să nu fie capabil să identifice exat zona sensibilă. Acest lucru este probabil deoarece durerea din acea zonă este provocată în alt loc. Problema care cauzează durerea ar putea fi oriunde pe lungimea acelui nerv: într-o altă zonă a piciorului, sau în șold, pelvis, spate sau chiar și în gât.


5. Simți durere în repaus.

Dacă există un semn distinctiv al durerii nervoase, acesta este durerea în repaus. Dacă nu este extrem de acută, o afecțiune ortopedică nu va fi dureroasă în repaus: atunci când stai întins sau în șezut. Într-adevăr, numai dacă suferi o întindere musculară severă a bicepsului femural (care duce la umflături și vânătăi-ceea ce este rar), vei simți durere și în timp ce stai.


În schimb, un nerv sensibil va provoca deseori durere în repaus. De ce se întâmplă acest lucru încă nu este complet cunoscut, și poate varia. Atunci când un nerv este sensibilizat, mai mulți factori pot crea durere în repaus, inclusiv:

  • Stresul de compresie (în șezut, pe nervii sciatici sau obturatori)

  • Stresul Postural (de obicei așezat, dar orice poziție, din cauza stresului nervos legat de poziția coloanei vertebrale)

  • Vindecarea restaurativă (deoarece nervii vor încerca adesea să se vindece în momente de odihnă)

Simptomele în repaus sunt un semnal major pentru durerile nervoase și ar trebui să iei în considerare că durerea ta nu este o simplă leziune ortopedică.


6. Procesul de imagistică medicală nu reușește să găsească o patologie.

Atunci când nu ai un diagnostic clar medicii și profesioniștii din medicina sportivă te vor îndruma să faci un ecograf musculo-scheletal, o rază sau chiar un RMN pentru a identifica sursa afecțiunii și pentru a o trata corect. Atât pentru tine cât și pentru medic poate fi o lovitură atunci când acea imagistică, adesea un RMN, nu reușește să găsească nicio patologie. Mai ales în cazul unei dureri severe, neîncetate, cum poate fi asta.


Sensibilitatea nervului este de multe ori imposibil de detectat în procesul de imagistică deoarece:

  • Un nerv sensibilizat nu va crea nicio anomalie vizuală. Uneori, umflarea ușoară poate apărea în jurul nervului sensibil, dar atâta timp cât nervul este intact (nu este tăiat), nu se va observa nicio anomalie și zona dureroasă pare adesea perfect normală.

  • Durerea poate fi referită de departe, fără a fi nevoie de scanare imagistică. Un nerv interferat în zona spatelui poate să nici nu apară la o scanare lombară, și cu siguranță nu o să apară în studiile imagistice ale piciorului sau gleznei. Deși zona lombară este o sursă comună de sensibilitate nervoasă pentru nervii piciorului.

Deci, dacă nu există o sursă flagrantă de afectare nervoasă (în cazul în care un tendon sau alt țesut poate fi văzut comprimând un nerv), imagistica nu va reuși să găsească un diagnostic.

O scanare imagistică poate duce uneori și la diagnostice greșite. Atunci când un alergător se confruntă cu dureri neurogenice (fie local, fie periferic de la un nerv sensibilizat), dar scanarea arată "artrită ușoară", "modificări degenerative" sau alte uzuri de țesut destul de ușoare, care sunt interpretate în mod fals ca sursă a durerii. Acest lucru duce adesea alergători și medici deopotrivă să se grăbească în chirurgie pentru a repara sau curăța zona. Din păcate, nu numai că aceste proceduri nu reușesc să îmbunătățească simptomele, dar le pot agrava adesea prin crearea de țesut cicatricial suplimentar, pierderea mobilității sau sensibilitate generală postoperatorie.


Cum se tratează durerile nervoase?

Acest lucru poate fi complicat, și ar trebui să lași asta pe seama profesioniștilor foarte bine pregătiți, dar este posibil să se trateze complet un nerv sensibil. Atunci când tratarea este făcută cu atenție și pricepere, durerea neurogenică se poate îmbunătăți rapid.


Câteva recomandări:


Gândește ca un instalator.

Atunci când cauți sursa problemei trebuie să abordezi întreaga lungime a țevii (nervului). Fluxul normal și sănătos necesită ca întreaga lungime a nervului să fie liberă și fără stres sau tensiune aplicată. În unele cazuri este necesar tratamentul coloanei vertebrale (sau chiar a craniului) pentru a obține rezultate complete.


Ai răbdare!

Nervii sensibili pot fi în continuare sensibili chiar și când sunt eliberați de sub stres. Odată ce un nerv este numai ușor iritat, poate dura foarte mult timp pentru ca iritația să se vindece. Unele studii cred că ar putea dura o săptămână pe centimetru de lungime nervoasă pentru ca o leziune nervoasă severă să se vindece (care este adesea motivul pentru care compresia nervoasă severă de la leziunile gâtului și spatelui poate dura un an pentru a se vindeca complet).

Pentru dureri nervoase severe, trebuie să fii foarte răbdător în revenirea la activitate. Scopul nu ar trebui să fie neapărat o abolire completă a durerii, mai degrabă o scădere progresivă a frecvenței, intensității și duratei simptomelor.


Fii Progresiv.

Nervii sensibili se vindecă cel mai bine cu o mobilitate blândă, frecventă și o mulțime de flux sanguin. Se spune că sistemul nervos este doar 20% din masa corpului, dar "consumă" 80% din fluxul său de sânge. Astfel, activitatea ușoară și frecventă nu numai că va ajuta la mișcarea ușoară a nervului, ci va furniza și fluxul sanguin vital de restaurare, ambii factori care vor duce la cea mai rapidă vindecare posibilă.


În concluzie, doar pentru că ești alergător nu înseamnă că accidnetările tale vor apărea doar la nivel muscular, tendoane sau oase! Fii conștient și de sănătatea și mobilitatea sistemului nervos. Ține minte posibilele cauze și simptomele de sensibilitate nervoasă, și, dacă crezi că ai putea avea dureri ale nervilor, caută un tratament complet la un neurolog profesionist. De preferință unul care gândește ca un instalator sau ca un electrician! :)


Spor la sport! Și multă sănătate!




Surse: https://www.irunfar.com/



764 afișări2 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Alătură-te comunității!
Fii primul care are acces la cele mai noi informații!
Află cum să devii un alergător mai bun, mai complet și mai sănătos din surse sigure.

IMG_7767.jpg
bottom of page