top of page

Ce este drop-ul pantofilor și de ce este important?

Actualizată în: 2 mar. 2022

Drop-ul unui pantof este diferența de înălțime dintre călcâi și partea din față a acestuia. Cu cât drop-ul este mai mare, cu atât unghiul dintre călcâi și picior este mai abrupt.

De exemplu, atunci când ești descălțat, călcâiul și restul tălpii ating solul la același nivel: drop-ul este zero. Pe de altă parte, atunci când porți tocuri înalte, drop-ul este mult mai mare.



Drop-ul a fost în centrul atenției de mult timp, deoarece alegerea greșită - sau cu alte cuvinte, o alegere care nu este adaptată pasului tău natural - îți poate crește riscul de accidentare. Un drop care nu este potrivit pasului tău natural te va forța să adopți un stil diferit și să crești brusc și anormal stresul asupra mușchilor și tendoanelor tale. La început acest lucru ar putea provoca disconfort neobișnuit și dureri care, pe termen mai lung, ar putea dezvolta în tendinită, fasceită sau periostită.


Din punct de vedere istoric, majoritatea pantofilor de alergare au fost fabricați cu un drop de 10 mm, dar în prezent vei găsi încălțăminte de alergare care poate varia de la zero drop până la 12 mm. Trebuie remarcat că grosimea tălpii nu are nici-o legătură cu drop-ul- dacă un pantof are o talpă intermediară foarte groasă și foarte amortizată nu înseamnă că are un drop mai mare. Cei mai mulți producători oferă acum informații cu privire la drop-ul fiecărui model de pantofi. De cele mai multe ori găsești aceste detalii în descrierea produsului sau chiar pe pantof.


Cât de important este drop-ul?


Nu există un anumit drop care să fie cel mai potrivit pentru toată lumea. Dacă o persoană încearcă să te convingă că o anumită pereche de pantofi e cea mai bună, cea mai confortabilă și cea mai sigură nu te lua doar după asta. Depinde de la un alergător la altul.


Având în vedere variația semnificativă expusă în rândul populației, nu se aplică o astfel de abordare generală, chiar dacă ar fi foarte simplu. Acest lucru a fost studiat în profunzime de o echipă de oameni de știință din Luxemburg care au analizat relația potențială dintre drop-ul pantofilor și prevenirea/riscul accidentărilor și, de asemenea, cu schimbările biomecanicii/performanței. Descoperirile lor publicate în British Journal of Sports Medicine și American Journal of Sports Medicine au arătat clar- nu există o formulă magică.


Ce drop ar trebui să aibă pantofii pe care îi folosești?


Ceea ce știm este că țesuturile umane pot fi sensibile la schimbări bruște în modul în care sunt încărcate și că este coerent din punct de vedere biologic (și în conformitate cu legile fizicii) că drop-ul diferit al pantofilor poate încărca anumite țesuturi în mod diferit.


Unii alergători susțin că un drop mai mic pune piciorul într-o poziție mai bună și mai naturală. Într-un fel e logic: dacă alergi desculț, piciorul tău nu are călcâiul ridicat. Pentru alergătorii care lovesc pământul mai întâi cu mijlocul sau partea din față a tălpii, amortizarea suplimentară din pantofii cu drop mai mare nu adaugă nicio valoare și poate doar să creeze disconfort. Acești alergători preferă adesea pantofii cu un drop mai mic.


Cu toate acestea, foarte mulți alergători amatori aterizează pe călcâi atunci când aleargă. Pantofii cu amortizare suplimentară în călcâi pot ajuta la absorbția unui impact mai mare la aterizare. Pentru acești alergători, pantofii cu drop mai mare sunt de obicei mai potriviți.


Dacă în acest moment alergi fără disconfort sau dureri, nu există nici-un motiv pentru a schimba drop-ului pantofului. Dar, dacă vrei să faci o schimbare, trebuie să fii atent și să permiteți corpului să se adapteze la această schimbare (deși mulți alergători pot fi capabili să facă schimb între pantofi cu diferite drop-uri, de obicei, te sfătuiesc să fii precaut dacă nu ai mai făcut acest lucru înainte). În contextul unei accidentări s-ar putea ca o schimbare a drop-ului să fie benefică în reducerea sensibilității și în prevenirea unei viitoare accidentări. De exemplu, s-ar putea ca un pantof cu drop mai mare să fie mai potrivit dacă ai probleme cu tendonul lui Ahile, în timp ce un pantof cu drop mai mic este o alegere mai bună dacă ai frecvent probleme la glezne.


Dacă alergi în siguranță și nu ai niciun fel de problemă, poate fi util să urmărești ce fel de drop au avut pantofii tăi până acum și să iei în considerare acest lucru atunci când îți cumperi pantofi noi. Schimbarea drop-ului pantofilor sau utilizarea mai multor pantofi care au drop-uri diferite într-un sistem de rotație nu trebuie descurajată, dar asigură-te că oferi corpului tău timpul necesar pentru a se adapta cu schimbările care intervin.


În concluzie, ar trebui să alegi drop-ul pantofilor în funcție de biomecanica ta, felul în care calci îți poate arăta dacă ți se potrivesc pantofii cu un drop mai mare sau mai mic. Dacă aterizezi pe partea din față a piciorului atunci pantofii cu drop mic sau zero ar trebui să fie cei mai potriviți. Dacă ești unul dintre alergătorii care aterizează pe călcâi cel mai probabil pantofii cu drop mai mare vor fi mai potriviți pentru tine.


Câteva sfaturi de care să ții cont când îți alegi pantofii:


Atunci când alegi pantofii de alergare, confortul ar trebui să fie principalul obiectiv, nu dropul.


Alege pantofii în funcție de suprafața pe care alergi și în funcție de distanțele pe care le parcurgi. Pe lângă confort ai nevoie de stabilitate, de aderență dar și de amortizare optimă.


Comutarea între pantofi cu drop diferit ar putea fi o idee bună, deoarece piciorul tău va reacționa ușor diferit la drop-uri diferite. Acest lucru poate reduce leziunile de stres repetitiv asociate frecvent cu alergarea.


Dacă alegi un pantof cu o diferență de drop mai mare de 4 mm față de pantofii tăi actuali, este recomandat să treci treptat la noul pantof. Mai ales atunci când treci la un pantof cu drop inferior, nu este neobișnuit să experimentezi o anumită durere la nivelul gambei sau al tendonului lui Ahile în timpul fazei de tranziție. Trebuie doar să ai răbdare și să îți oferi timp.


Vrei să treci la zero drop?


În primul rând trebuie să știi de unde pleci:

  • Ține cont de drop-ul pantofilor pe care i-ai purtat până acum.

  • Analizează-ți biomecanica.

  • Încearcă să lucrezi și la postură și la felul în care calci.

  • Dacă ești unul dintre alergătorii care aterzizează pe călcâie trebuie să reglezi asta, și poate dura mult timp. Fii răbdător!

  • Cel mai probabil vei simți disconfort sau durere la nivelul gambei și tendonului lui Ahile. Este ceva normal și face parte din procesul de adaptare. De asta trebuie să faci trecerea progresiv, începând cu distanțe scurte și frecvență redusă.

  • Pantofii cu drop zero nu se potrivesc chiar oricui. Există posibilitatea să nu te adaptezi cu ei.





Surse:






771 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Alătură-te comunității!
Fii primul care are acces la cele mai noi informații!
Află cum să devii un alergător mai bun, mai complet și mai sănătos din surse sigure.

IMG_7767.jpg
bottom of page