Alergarea montană a devenit un sport foarte cunoscut în ultimii ani în România iar an de an tot mai mulți oameni încep să practice acest sport și să participe la competiții organizate.
Chiar dacă alergarea este văzută ca un sport simplu și destul de economic atunci când alergi pe munte ai nevoie de echipament adecvat. Dificultatea traseelor, tehnicitatea dar și vremea imprevizibilă te obligă să fii mereu echipat corespunzător.
Alerg de 7 ani prin munți, m-am confruntat cu toate condițiile posibile și cred că echipamnetul adecvat te poate ajuta să treci peste orice obstacol.
Pentru cei care sunt la început de drum sau pentru persoanele care vor să treacă de la alergarea pe asfalt la alergarea montană, am făcut o listă cu echipamentul pe care orice alergător montan ar trebui să îl aibă.
Oricând vine vorba de alergare, cel mai important lucru sunt pantofii. Alergarea montană necesită pantofi cu profil specific și nu recomand folosirea pantofilor de asfalt pe munte și nici invers. Folosirea pantofilor de asfalt pe munte sau invers poate părea o variantă eficientă și economică dar acest lucru vine mereu cu dezavantaje: amortizare slabă, aderență slabă, stabilitate mică și confort scăzut; Iar în același timp uzura pantofilor va fi accelerată.
Atunci când îți alegi o pereche de pantofi de alergare îți recomand să ții cont de câteva lucruri:
· alege perechea cea mai confortabilă pentru tine.
· alege un model cu stabilitate optimă și aderență mare.
· în funcție de distanța pe care o alergi alege un model cu amortizare mai mare sau mai mică.
· alege un model puțin mai greu dar mai rezistent decât altul mai ușor dar cu materiale mai sensibile.
O altă piesă din echipament pe care eu o consider esențială este vesta sau rucsacul de alergare. Rucsacurile sau vestele special concepute pentru alergători sunt cruciale pentru transportul apei, mâncării dar și a echipamentului suplimentar.
Atunci când ieși singur/ă la o tură mai lungă sau dacă participi la o competiție de alergare montană este important să știi ce să pui în rucsacul tău.
Indiferent de prognoza meteo îți recomand ca la ieșirile pe munte să ai în rucsac următoarele lucruri:
1. Folie de supraviețuire – nu ai de unde să știi când tu sau altcineva poate avea nevoie de ea. Este un obiect mic, compact, care îți poate salva viața în condiții extreme.
2. Trusă de prim ajutor – te poți trata pe tine sau poți trata pe cineva la nevoie dacă are loc un accident.
3. Lanternă frontală – chiar dacă ieși pe lumină, nu știi niciodată ce se întâmplă pe munte, așa că e bine să o ai la tine.
4. Geacă impermeabilă – în zonele muntoase vremea se schimbă destul de repede, așa că e bine să ai mereu la tine o geacă impermeabilă care să te protejeze de intemperii.
5. Mănuși – vremea e capricioasă în zonele de munte, poți porni în tricou și apoi temperatura să scadă brusc odată cu creșterea în altitudine, deci mai bine să nu riști.
6. Bandană sau căciulă – e foarte important să ai extremitățile acoperite pe vreme rece, nu pierzi energie suplimentară și scad enorm de mult șansele de hipotermie.
7. Foiță de vânt – poate ca e o zi însorită și frumoasă, dar pe crestele munților deseori e vânt puternic. Poți avea nevoie oricând de ea. De obicei dacă ai o geacă impermeabilă poți să o folosești în locul foiței, doar că nu o să ai aceeași respirabilitate.
8. Fluier – mai ales dacă ieși singur, e important să îți faci simțită prezența pe traseu, mai ales prin pădurile dese. Așa eviți orice contact față în față cu un animal sălbatic. Majoritatea rucsacurilor și vestelor de alergare au un fluier incorporat.
9. Telefon cu bateria încărcată – în caz că te rătăcești sau în caz că altcineva are nevoie de ajutor, e important să poți anunța autoritățile.
10. Minim 1 litru de apă și 2-300g de mâncare solidă – poți avea o zi proastă, sau te poți simți rău, astfel tura poate să dureze mai mult decât credeai. E bine să ai suficientă apă și ceva de ronțăit în plus.
11. O hartă cu zona în care te afli – uneori e posibil să nu ai semnal la telefon, sau poate rămâi fără baterie la ceas și e nevoie să te orientezi. Dacă totuși nu ai o hartă, încearcă să studiezi zona din timp și să știi traseele principale.
Un alt element foarte important, dar optional, sunt bețele de trekking. Bețele te pot ajuta să-ți menții echilibrul pe coborâri și te pot propulsa și la urcare, folosindu-ți puterea brațelor. Dar, folosirea bețelor necesită antrenament și este un întreg proces până ai îndemânarea necesară, forța și rezistența de care au nevoie brațele tale pentru a putea folosi bețele eficient.
Lista poate continua, în funcție de sezon și de vreme poți avea nevoie de echipamente suplimentare cum ar fi suprapantalonii, o bluză mai groasă sau o pereche de crampoane.
Ține cont mereu de prognoza meteo și îmbracă-te corespunzător. Alege-ți pantofii cei mai potriviți pentru traseul pe care îl faci.
Nu te aventura inconștient neechipat!
Comments