top of page

Ce sunt punctele ITRA? De ce am nevoie de ele?

Cred că majoritatea alergătorilor de trail au auzit cel puțin o dată de ITRA sau de punctele de calificare pentru anumite curse. În acest articol o să explic ce înseamnă ITRA, cu ce se ocupă, cum și unde poți să obții puncte de calificare pentru UTMB sau alte curse internaționale din circuitul mondial.


Ce este ITRA?


Asociația Internațională de Trail Running (ITRA) este o asociație sportivă internațională responsabilă de promovarea și dezvoltarea curselor de trail în întreaga lume. Recunoscută de Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism (IAAF), se ocupă în special de dialogul între instituțiile naționale și internaționale.


Pentru a răspunde popularității în mare creștere a trail running-ului și nevoii de organizare a competițiilor mai mulți organizatori, sportivi și federații s-au întâlnit pentru Prima Conferință Internațională de Trail Running organizată la Courmayeur în septembrie 2012. După mai multe întâlniri, în anul 2013 a luat naștere ITRA. În august 2015, trail running-ul a fost recunoscut de IAAF ca o disciplină de atletism.


Dacă ai participat la cel puțin la o cursă din calendarul ITRA îți va fi atribuit un indice de performanță. Indicele de performanță poate fi utilizat pentru a compara nivelul diferiților alergători din întreaga lume și este construit pe o scară de până la maximum 1000 de puncte. Indicele general de performanță se calculează prin obținerea mediei ponderate a celor mai bune 5 rezultate ale unui alergător în ultimele 36 de luni, indiferent de categoria de distanță a celor 5 curse.


Dacă ai particpat la curse care sunt în calendarul ITRA dar nu știai despre indicele de performanță accesează site-ul ITRA și caută după numele tău. Poți să vezi unde te clasezi la nivel național, european sau mondial.


Cum sunt stabilite punctele pe care le primești la finalizarea unei curse?


ITRA calculează punctele în funcție de distanță, diferență de nivel, tehnicitate, altitudine și autonomie (în funcție de câte puncte de ajutor există pe traseu). De exemplu, pentru o cursă de 100km cu 5.000 de metri diferență de nivel pozitivă vei primi 4 puncte.

Cursele și organizatorii de curse trebuie să fie membri ai ITRA pentru ca acea competiție să fie clasificată.


De câte puncte de calificare ai nevoie pentru a participa la o cursă de alergare montană internațională?


Pentru distanțele mai scurte, până în 50km, în general nu se cer puncte de calificare. Dar, experiența pe trasee cu lungime și dificultate asemănătoare este recomandată.


La cursele de ultramaraton lucrurile se schimbă. La toate competițiile ai nevoie de una sau mai multe curse de calificare. Unii organizatori cer experiență la o competiție anterioară asemănătoare ca lungime și dificultate iar alții puncte de calificare.

De exemplu, dacă vrei să participi la Lavaredo Ultra Trail 120km ai nevoie de o cursă de calificare de 4 puncte terminată de la 1 ianuarie 2019 până în prezent. Pentru cursa de 80km, Ultra Dolomites, ai nevoie de 3 puncte de calificare.

Aceste puncte trebuie să fie obținute la o singură cursă!


Dacă visul tău e să participi la una din cursele din cadrul UTMB, trebuie să știi că acolo ai nevoie de mai multe puncte de calificare din mai multe curse.

În fiecare an UTMB postează o listă a competițiilor de calificare, de obicei se iau în considerare cursele din ultimii 2 ani. Pentru 2022 se iau în considerare punctele acumulate din 2019 până în 2021.


Dacă vrei să te înscrii la una din cursele din cadrul UTMB în 2022, ai nevoie de următoarele puncte de calificare:

  • UTMB®(171km, 10.000m+): minim 10 puncte în maxim 2 curse (5+5/ 4+6);

  • CCC®(101km, 6100m+): minim 6 puncte în maxim 2 curse (2+4/ 3+3/ 5+1/ 6);

  • TDS®(145km, 9100m+): minim 8 puncte în maxim 2 curse (5+3/ 4+4/ 6+2);

  • OCC(56km, 3500m+): minim 4 puncte în maxim 2 curse(2+2/ 3+1);

  • MCC(40km, 2300m+): nu ai nevoie de puncte de calificare.

Atenție! Punctele acumulate nu îți garantează înscrierea. Majoritatea curselor mari au un număr uriaș de cereri și se organizează o loterie. Pot fi și câte 6 cereri pentru un loc.


Care sunt cursele din România la care poți obține puncte de calificare?


Găsești totul în calendarul curselor de pe site-ul ITRA odată ce organizatorii anunță data competiției și actualizează informațiile pe ITRA.


Dacă vrei să aflii dacă ai punctele necesare să te califici la una dintre cursele UTMB poți găsi lista competițiilor de calificare aici.

Ai în plan să participi la una din cursele acestea? Mult succes la tragerea la sorți! Dar și la antrenamente! :)


Și dacă tot ai stat până la final, azi s-au deschis înscrierile pentru Lavaredo Ultra Trail, e o cursă la care trebuie să mergi măcar o dată în viață. Înscrierile se fac aici.


1.419 afișări2 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

2 Comments


Stan Ion
Stan Ion
Mar 01, 2023

RUNNING STONES?

Like
Alin Cîrdei
Alin Cîrdei
Mar 01, 2023
Replying to

Nu știu dacă ai văzut, articolul este din 2021. Partea cu running stones a fost implementată de către UTMB în 2022.

Like

Alătură-te comunității!
Fii primul care are acces la cele mai noi informații!
Află cum să devii un alergător mai bun, mai complet și mai sănătos din surse sigure.

IMG_7767.jpg
bottom of page