top of page

Review Altra Paradigm 5

Actualizată în: 14 mar. 2022

Cine mă urmărește mai îndeaproape pe Instagram, Facebook sau Strava probabil a văzut deja că de aproape 3 luni am trecut pe zero drop. Nu chiar în totalitate, dar mai bine de 90% din alergările mele le fac cu pantofii de la Altra. Mai am o pereche de Saucony Kinvara 12 care sunt superbi și o să îi port până se rup. :))


Prima pereche de Altra pe care i-am testat este Paradigm 5. Acesta este modelul de asfalt cu amortizare maximă de la Altra. Este conceput pentru a oferi confort pe distanțe foarte lungi. Poate că nu au cel mai frumos design și nu sunt foarte colorați dar sunt al naibii de confortabili, și ăsta a fost unul dintre motivele pentru care am început să folosesc mai mult Altra.


Eram de multă vreme în căutarea unor pantofi care să nu îmi creeze nici-o problemă, și i-am găsit. Am fost fan Salomon foarte multă vreme, și au avut niște modele superbe, dar cu timpul parcă au început să nu îmi mai placă din anumite motive.( durabilitate scăzută, drop mare, dureri în zona plantarei)


Prima mea frică cu Altra a fost că o să îmi fie prea lați, pentru că am un picior foarte îngust, dar nu a fost cazul, chiar se simte bine să ai loc în față. Oricum, acum au lansat modele cu lățime diferită, deci sunt și mai mici șansele să aveți probleme cu lățimea.Ce spune producătorul despre acest model?


Suport la nivelul următor. Acest pantof de alergare duce totul la maxim: amortizare maximă, confort maxim, performanță maximă și, bineînțeles, suport maxim. Este mai ușor, mai rapid și este încărcat cu proprietăți inovatoare, cum ar fi talpa intermediară Altraego™, tehnologia Guide Rail și StabiliPods™. Pășește în viitor cu Paradigm 5.


Caracteristici:

 • Talpă intermediară Altraego™

 • Guide Rail pentru suport medial

 • StabiliPods™ îmbunătățește stabilitatea în cele trei puncte ale piciorului

 • Greutate medie: 356g


Ce îmi place la Altra Paradigm 5:

 1. Amortizarea: Talpa intermediară Altra Ego are o amortizare foarte plăcută și este de asemenea destul de responsivă, returnând destulă energie. Materialul din care este turnată talpa e foarte plăcut, și pentru mine e mai confortabil decât spuma din care sunt turnate tălpile de la Hoka de exemplu, care au o textură mai de burete.

 2. Stabilitatea: Am alergat cu ei pe bandă, pe asfalt și pe iarbă. Paradigm este un pantof extrem de stabil, chiar dacă are o grosime a tălpii de 34mm. Este potrivit pentru alergătorii cu pronație neutră dar și pentru cei cu pronație medie sau exagerată.

 3. Durabilitatea: Am alergat cu ei aproximativ 400km și arată ca în prima zi.

 4. Confortul: Dacă știi cum să alegi o pereche de pantofi potrivită atunci știi că primul criteriu ar trebui să fie confortul. Apoi să te uiți la stabilitate, amortizare, aderență, greutate, etc. Altra Paradigm 5 este un pantof extrem de confortabil, și am simțit asta de la prima alergare.


Ce nu îmi place la Altra Paradigm 5:

 1. Greutatea: Au 347g, ceea ce e puțin mult când te gândești la alți pantofi. Dar având în vedere că este un pantof de antrenament, și nu este conceput pentru competiții e acceptabil. Confortul și amortizarea compensează, deci nu e chiar o problemă.

 2. Plasamentul șireturilor: Poate că pentru persoane cu piciorul mai lat nu ar fi o problemă, dar eu oricât aș strânge șiretul parcă tot ar mai merge puțin. Totuși, fiind un pantof de plat, nu m-a deranjat atât de mult. Pentru un pantof de trail ar fi o problemă destul de serioasă.


Pentru cine poate fi potrivit acest pantof?


 • Pentru cei care caută amortizare maximă și confort la antrenamentele zilnice.

 • Pentru cei cu greutate mai mare care au nevoie de stabilitate bună pe lângă amortizare.

 • Pentru cei care au pronație mărită.

 • Pentru cei care au piciorul mai lat și alți pantofi li se par înguști.

 • Pentru cei care aleargă distanțe foarte lungi pe pistă sau asfalt, gen 12h sau 24h.

 • Sau, dacă ești predispus la entorse sau luxații ale gleznei..


Dacă ar fi să îi dau o notă acestui pantof, de la mine are 9/10. Asta doar ca să nu spună nimeni că exagerez.

Între timp a apărut Paradigm 6, și este cu vreo 49 de grame mai ușor. Îi găsiți pe allmountain.ro. Apropo, mulțumesc pentru perechea de test! :)


Dacă te interesează să treci la drop zero dar te sperie informațiile pe care le vezi prin articole sau pe youtube să știi că procesul nu e așa complicat precum pare și nu e nimic de speriat.


Dacă ai nevoie de informații suplimentare, trimite-mi un mesaj. :)238 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

留言


Alătură-te comunității!
Fii primul care are acces la cele mai noi informații!
Află cum să devii un alergător mai bun, mai complet și mai sănătos din surse sigure.

IMG_7767.jpg
bottom of page