top of page

Review Coros Vertix 2

Cred că ceasurile Coros au devenit deja foarte cunoscute încât nu mai au nevoie de multe prezentări. Sunt folosite în antrenamente și curse de atleți ca Eliud Kipchoge, Kilian Jornet și mulți alții, printre care mă număr și eu.

Folosesc modelul Vertix 2 de aproape 3 luni. Probabil cel mai important lucru pentru un alergător de curse lungi dar și pentru persoanele care petrec zile întregi pe munte este durata bateriei. Iar Vertix 2 este ceasul perfect, pur și simplu uit că trebuie încărcat, atât de mult ține bateria. În modul Full GPS bateria rezistă până la 140 de ore, cu toate sistemele activate până la 90 de ore, iar cu Dual Frequency activat până la 50 de ore. Este incredibil atunci când mă gândesc că ultimul meu ceas ținea cel mult 20 de ore în modul Full GPS.


Pe lângă bateria incredibilă acest ceas are multe lucruri care au început să îmi placă la el:


1. Display-ul de 1.4 inch și greutatea mică a ceasului (89g).

Chiar dacă pare masiv și greu acest ceas stă foarte bine pe încheietura mâinii și este mai ușor decât aș fi crezut. Cu display-ul de 1.4 inch este foarte ușor să navighezi pe hărți, chiar și în timpul noptții, și vezi foarte clar toate datele care te interesează în timpul antrenamentului.


2. Viteza de reacție la comenzi și viteza de sincronizare cu aplicația

Funcționează perfect, e foarte ușor de navigat prin meniu și nu se blochează la comenzi. De asemenea, se sincronizează foarte repede cu aplicația și alte device-uri cum ar fi centura de puls. O zonă în care viteza de procesare afectează pozitiv experiența utilizatorului este în modul de navigație. Este surprinzător la zoom și se deplasează foarte smooth pe hartă- e mult mai rapid decât ultimul meu ceas de la Garmin, Fenix 6X Pro.


3. Interfața aplicației și datele colectate

Chiar de la început mi-a plăcut cum arată aplicația și cum sunt distribuite datele culese din antrenamente. Poți urmări progresul foarte ușor și îți poți descărca/crea programe de antrenament de pe Coros sau alte platforme cum ar fi TrainingPeaks. De asemenea, algoritmul de calcul pentru Training Load este destul de precis dacă îți planifici antrenamentele pe zone de puls, și te poți baza pe datele din aplicație pentru a planifica și periodiza antrenamentele. Platforma se numește EvoLab, și calculează cu succes sarcina săptămânală de antrenament pentru a te menține mereu în top în ceea ce privește calitatea antrenamentelor. Odată ce EvoLab colectează șapte antrenamente complete se folsește de datele adunate pentru a calcula sarcina de antrenament potrivită pentru tine, în funcție de forma actuală. Acest lucru te poate ajuta să nu grăbești lucrurile și să nu te antrenezi mai tare, sau poate chiar mai puțin decât ar trebui pentru un progres eficient.

4. Precizia GPS-ului

Poți alege să folosești doar Full GPS, sau poți activa modul All Systems (GPS, GLONASS, Galileo, Beidou, QZSS). De asemenea, cu Dual Frequency activat Vertix 2 oferă o precizie semnificativ mai mare în zone izolate unde există interferențe sau conecțiune limitată prin satelit, cum ar fi cheile, pădurile sau străzile cu blocuri înalte. Vertix 2 este pregătit pentru orice condiții. Până acum se comportă exemplar, nu am avut niciodată erori semnificative, traseele sunt măsurate aproape de perfecțiune! Dacă îl folosești în modul de navigație și urmărești un traseu primești alerte în timp real atunci când deviezi de la traseu: 50-100m maxim. De asemenea, altimetrul măsoară elevația extrem de precis. Cea mai mare diferență pe care am avut-o pe ceas a fost de +-5m, dar de cele mai multe ori diferența este până la +-2m.

5. Precizia senzorului de puls

Am comparat în câteva activități datele înregistrate pe Vertix 2 cu datele înregistrate de o centură de puls conectată la alt ceas. Pot să spun că în proporție de 90% datele au fost identice, fără variații, fără întreruperi.

Chiar dacă senzorul optic de puls de pe Vertix 2 este destul de exact, recomand totuși ca la antrenamentele pe zone de puls să folosești o centură de puls. Polar H10 este o variantă foarte bună.


6. Funcția HRV

HRV-ul sau variabilitatea ritmului cardiac te poate ajuta să îți planifici antrenamentele și mai eficient. În funcție de scorul HRV poți să îți planifici antrenamente mai intense, mai ușoare, sau poți lua o zi de pauză. Așa ai un factor în plus care te poate ajuta să eviți supra-antrenamentul. Recomand folosirea funcției HRV cu centura de puls pentru date cât mai exacte. Dacă te interesează să faci asta într-un mod și mai exact îți recomand aplicația Elite HRV, unde poți urmări pe termen scurt și lung variațiile și fluctuațiile HRV-ului. Dacă ești un "data lover" îți va plăcea să adaugi acest tool în planificarea și monitorizarea antrenamentelor.
Alte funcționalități ale ceasului care pot fi mai importante sau mai puțin importante în funcție de fiecare persoană în parte sunt:


  • Muzică: Vertix 2 suportă fișiere mp3 încărcate direct prin cablu de date.

  • Insta360 Action Cam Control- Dacă folosești o cameră de acțiune Insta 360 o poți controla direct de pe ceas.

  • Memorie internă de 32GB- spațiu pentru hărți și muzică.

  • Hărți Topo și hybrid- se descarcă de pe site-ul Coros.

  • Touchscreen- perfect în modul de navigare.

  • Timp de încărcare: sub 2 ore.

  • Compatibil cu aplicații 3rd Party- Komoot, TrainingPeaks, Strava, Relive, adidas Running, Apple Health, Stryd, Final Surge, Runalyze, Running Quotient, Decathlon.


Dacă ești interesat de un ceas Coros, le găsești la:Și dacă folosesști codul ALIN5 mai ai 5% extra reducere.237 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Alătură-te comunității!
Fii primul care are acces la cele mai noi informații!
Află cum să devii un alergător mai bun, mai complet și mai sănătos din surse sigure.

IMG_7767.jpg
bottom of page