top of page

Nu te mai antrena când ești bolnav

Răceala este o afecțiune comună și majoritatea alergătorilor se confruntă din când în când cu asta. Chiar dacă ești un alergător care se odihnește/ se recuperează suficient, mănâncă alimente sănătoase și are grijă de corpul său, tot există o probabilitate de a te îmbolnăvi.

Când un individ se confruntă cu o răceală sau gripă, organismul este supus la schimbări fiziologice pentru a-l proteja și a-l ajuta să se vindece. Din păcate, mecanismele care ajută la vindecarea organismului scad, de asemenea, capacitatea de a performa la capacitate normală.


Acestea sunt câteva răspunsuri fiziologice naturale organismului atunci când te îmbolnăvești:


Corpul descompune mușchiul (catabolismul).

  • Studiile efectuate pe persoane cu febră au arătat leziuni microscopice ale mușchilor.

  • Forța musculară scade și poate dura până la două săptămâni pentru a reveni la forma inițială (de la o răceală de trei zile asociată cu febră).

Metabolismul grăsimilor este scăzut.

  • Corpul utilizează în primul rând proteine musculare pentru combustibil, nu grăsime.

Metabolismul aerob este diminuat.

  • VO2Max și pragul de lactat vor scădea.

Când te confrunți cu o răceală sau a ceva mai grav, cum ar fi gripa, exercițiile fizice ar trebui evitate. Accentul trebuie pus pe odihnă și recuperare. Chiar dacă un individ ar face exerciții fizice atunci când este bolnav, ar exista îmbunătățiri foarte mici sau deloc în ceea ce privește nivelul său și, probabil, s-ar întâmpla contrariul.


Zilele de pauză sunt deseori greu de respectat pentru alergători, deoarece consideră că zilele fără antrenament sunt zile pierdute. Dar asta nu este așa! Nu vei avea îmbunățiri fiziologice atunci când te antrenezi în timp ce ești bolnav, făcând acest lucru nu faci decât să îți lungești perioada de recuperare.



Ține cont de următoarele lucruri:


  • Dacă ești simptomatic ( îți curge nasul/ nas înfundat, ai temperatură ridicată, dureri musculare, frisoane etc.) nu ar trebui să te antrenezi.

  • Dacă crezi că ai putea avea o răceală simplă, dar ești asimptomatic, cel mai bine este să nu faci exerciții fizice sau să faci exerciții la un nivel foarte scăzut de scurtă durată.

  • Dacă ai simptome precum tuse, dificultate de respirație și simți presiune la nivelul plămânilor este obligatoriu să renunți la orice efort pentru o recuperare cât mai rapidă.

  • Odihna și recuperarea sunt cel mai bun plan până când te simți mai bine și nu mai prezinți semne de boală.


Dacă ai fost infectat cu covid-19 recent și vrei să revii la antrenamente, am scris un articol dedicat acestui subiect. În acest articol vei găsi toate informațiile despre cum ar trebui să revii la alergare după COVID-19 fără să îți pui sănătatea în pericol.


945 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Alătură-te comunității!
Fii primul care are acces la cele mai noi informații!
Află cum să devii un alergător mai bun, mai complet și mai sănătos din surse sigure.

IMG_7767.jpg
bottom of page